Prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus cu nr. 2021-1-RO01-KA122-SCH-000021573, „Școala mea verde, școala mea fericităˮ, coordonat de doamna profesor doctor Cojocaru Mihaela, s-a desfășurat în orașul Patras, Grecia, fiind o mobilitate cu elevii Școlii Gimnaziale "Dr.Alexandru Șafran" Bacău.
După o selecție riguroasă și transparentă, au fost admiși șase elevi ai claselor a VIII-a, care au constituit grupul țintă al mobilității grup de elevi: Scârlat Alexandru Ioan, Mocanu Bianca Miriam, Benchea Denisa Elena, Tunaru Adrian Ciudamir, Apânzăriței Elisa, Marin Teodor Ștefan. Acești elevi au fost însoțiți de d-na profesoara de limba engleză, Hodoroabă Florina.
În prima zi de mobilitate, grupul de elevi din școala noastră s-a întâlnit cu doamna profesoară Gioldasi Vasiliki, director al Școlii Gimnaziale Nr.6 Patras. Gazda noastră a prezentat frumosul oraș grecesc Pastras și s-a vizitat Catedrala Sf. Andrei, Odeonul Roman și centrul vechi al orașului Patras.
În ziua a doua de mobilitate, s-a vizitat școala gazdă și elevii au participat la ore de biologie, matematică și arte plastice, alături de elevii greci din cadrul Școlii Gimnaziale Nr.6 Patras.
În cea de-a treia zi de mobilitate, am participat la un workshop despre dezvoltarea durabilă și exemple despre activități de protecția mediului in Grecia. In partea a doua a programului din scoala, elevii nostri au participat la un proiect artistic al scolii gazdă, prezentarea murală a istoriei Greciei. Elevii noștri au lucrat in echipe cu elevii școlii gazdă la realizării peretelui istoric. Spre amiază, am vizitat la un liceu tehnologic și am asistat la o lecție demonstrativa de STEAM, unde au fost prezentate diferite instrumente de calcul geometric din vremea lui Rene Descartes și a lui Frans van Schooten.
În cea de-a patra zi, s-a organizat un atelier de lucru, unde elevii școlii gazdă și elevii nostril au lucrat in echipe misxte pentru realizarea unei grădini Keyhole. O experință interesantă și mult așteptată de toți elevii.
In partea a doua a zilei a avut loc un alt workshop de reutilizarea a materialelor textile si a hartiei, iar obiectele realizate au fost expuse la bazarul de produse handmade din cadrul școlii grecești.
În a cincea zi, activitățile s-au derulat in laboratorul de STEM al scolii gazdă. Elevii școlii noastre au participat la lecții, au facut experințe interesante și au realizat in echipe mixte de lucru separarea secvenței de ADN din fructe.
Ultima zi de mobilitate a fost destinată dezvoltarii competențelor artistice. Elevii au participat impreuna cu elevii gazda la un atelier de pictura de pietre de mare, apoi au învățat dansul Sirtaki.
In ultima parte a zilei a avut loc evaluarea finală și s-au oferit certificatele de participare!
Programul cultural a vizitat dezvoltarea competențelor istorice și sociale, s-a vizitat Muzeul Holocaustului din Kalavryta, alături de elevii greci, vizite in centrul istoric si la malul marii.
Pe parcursul mobilității, au avut loc frumoase schimburi de experiență între echipa română și echipa elenă ce au dus la prietenii adevărate și, sperăm, de lungă durată.
Acest proiect este finanțat cu susținere din partea UE, prin Programul Erasmus+.
Această prezentare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
Profesor Florina Hodoroabă